Sunday 20 September 2015

Saksamaa, Poola, Leedu, Läti, kodu

Näinud ära ka Saksamaa kuulsaima ja armastatuima vaatamisväärsuse, tundsin, et on aeg hakata otsi kokku tõmbama. Üksteist kuud Saksamaal olid mööda saamas.
Pärast õhtut Pepes teatri- ja teiste parimate sõpradega, sündmust, mis organiseeriti minu lahkumispeoks, kus veel hulgaliselt kingitusi sain, ärkasin hommikul kerge ebameeldivustundega, sest täna pidin tunnistama perele, et olin rattaga liiga kõvasti sõitnud ning murdnud selle lenkstangi. "See ratas on siis nüüd ämbris..." ütles mu ema, kui kaherattalisele kiire pilgu oli visanud. "Vabandust, ma tõesti tahtsin varem öelda," proovisin olukorda leevendada. "Laps, sa pead õppima ütlema asju õigel ajal," lisas ta juurde, viimast nelja sõna eriliselt rõhutades. "Jah, ma..." Aga emale aitas. Sellegipoolest jätsime naeratades hüvasti. Tänasin, et võisin nende pere juures elada, et nad mind toitsid ja mu riideid pesid ning kirikusse kaasa julgesid võtta. Olin äärmiselt tänulik.
Mu isa sõidutas mind rongijaama, jätsime temagagi jumalaga ja mainisin veel, et kook, mille eelmisel õhtul küpsetasin, on loomulikult neile söömiseks, tänutäheks ning asusin viimasele rongisõidule Saksamaal.
Nürnbergist startisid kõik Baierimaal olnud vahetusõpilased Berliini lähedal asuva Werbellinsee järve ääres aset leidvale, vanas pioneerilaagris toimuvale, kõiki Euroopa vahetusõpilasi koondavale aastalõpuseminarile (Year Ending Seminar). YESSS! Lõpuks see kauaoodatud YES, millest unistab iga Õhtumaades talvitunud vahetusõpilane, sündmus, kus muundatakse vett veiniks, konni kassideks ja vahetusõpilasi tavalisteks kodanikeks. Kolme päeva jooksul võetakse osa mitmetest töötubadest, kus õpitakse mõndagi meie planeedi ja maailma jätkusuutlikkuse kohta, samuti tantsitakse, mängitakse lendluudpalli ning peetakse kolm õhtut järjest maha suurimad peod, mida kogu Brandenburgi liidumaa veel näinud on. Ühesõnaga, üks suur fantastika.
Pärast kaheksatunnist bussisõitu Nürnbergist läbi Dresdeni Berliini lähedale, registreerisime end, kolisime bussist tubadesse ning läksime pärastlõunasel ajal meie esimestesse töötubadesse, kodugruppidesse, kus meile juba tuttavad YFUkad aitasid üle saada kojuminemise kurbusest. Rääkisime üksteisele toredaid lugusid, tegime nalja ja nutsime kõik korraliku peatäie, et veidikenegi kergem oleks. Ülejäänud päevadel käisin swingtantsu töötoas, kus sai niimoodi jalga keerutada, et vähe pole, jätkusuutliku keskkonnasõbraliku käitumise töötoas, kus kuulasime ühe vanema naise prantsuse aktsendiga vürtsitatud kõrvupaitavat inglise keelt, füüsikat ja psühholoogiat võrdlevas töötoas, kus särasime ühe tüdrukuga oma aladel: mina üllataval kombel füüsikas, ning tema psühholoogias. Õnneks rääkisime lihtsatest asjadest nagu valguse liikumine ruumis, nii et särada ei olnud raske. Viimase tööpäeva veetsime YES Worldis nagu kõik teisedki.
Selles salapärases YES Worldis, millest nii vähe räägiti, millest kellelgi aimugi polnud, jagati kõik ära "riikide" vahel. Iga roju läks oma majja ning simuleeris ühiskonda, mida valitseb probleem, nagu hiljem taipasime, diktaator. Ehk pidime täitma ülesandeid, et teenida raha, et hoida oma perekonda koos (veel üks jaotus) ning maksta edukalt makse, mida iga natukese aja tagant suurendati. Lisaks konkureerisime teiste perekondadega. Kes teeb rohkem tööd, kes ehitab rohkem maju, kes maksab rohkem makse ja nii edasi. Seega oli gruppidevaheline kommunikatsioon taunitud nagu totalitaarsetes riikides kombeks. Ringi käis politsei, kes kontrollis, et tegevused sujuvalt kulgeksid, ning aeg-ajalt lullilööjaid El Jefe juurde viia ähvardas ning sinna ei tahtnud ju keegi minna. Kahe tunni pärast olime juba parajalt väsinud, kuid õnneks tegime pausi, et võtta einet. Lõunalauas läksid lahti jutud. "Teate, Gerbistanis korraldati ülestõus! Jaah, nagu revolutsioon kohe." Ning niipea, kui sõna revolutsioon oli kuuldavale tulnud, hakkasid kõik oma peades plaane hauduma. "Miks meie ei võiks sama teha?" - "Aga siis me rikume YES Worldi ära! Ei tea, mis siis veel saab." Aga jutud levisid ning varsti oli vastuhakk meeltel ja keeltel.
Kui olime tagasi "riikidesse" siirdunud, otsustasime veel kaasa mängida ning viimased rõhumishetked peagi lakkavat tööd teha. Maksime nädala maksud ja juba kutsuti meid peaväljakule El Jefet austama.
"Korrake nüüd meie järel," laususid korrakaitsjad, "El Jefe on parim!"
"El Jefe on parim!"
"El Jefe on suurim, võimsaim valitseja siin maal!"
"El Jefe on suurim, võimsaim valitseja siin maal!" matkisime meie koorina.
"El Jefe on väga tore!"
Ja tundsin endas viha tõusvat. "El Jefe ei ole tore!" purskasin enne teisi välja. "Jaa! Ei ole tore!" tuldi joovastusega kaasa. Kohe tuli mind vahistama politsei, keda meie vapra perekonna liikmed blokeerisid.
"El Jefe ei ole tore! Ei ole tore!" kordasid kõik vaimustunult, kuni valitsus murdus.
"Hästi," alustas El Jefe, "kui mina teile ei sobi, siis mida te tahate?"
"Tahame head ja ausat valitsust, kes hoolib oma kodanikest!"
"Siis tuleb korraldada valimised."
Ning pärast nõupidamisi esitasime oma presidendikandidaadid. Nendeks olime mina, üks norra poiss, kellega juba lõunal salavandenõud organiseerisime, ning üks soome tüdruk. Minu eest napsas napilt võidu norrakas, kes lubas kätte saada meie autahvli sodijad. Intsidendi eest, mis vahetult enne lõunapausi aset oli leidnud ning suurtes kogustes meelepaha tekitas, tuli kätte maksta. See oli nüüd meie uhiuue valitsuse ametlik eesmärk. Mina küll selle poole ei pürginud... Aga olukorraga tuli leppida. Uus valitsus ehk meie kolm ning mõned meie valitud ametnikud saime endale diktaatori eluruumid ning asusime viivitamatult nõu pidama. Kuidas rääkida läbi Irgendlandi juhtidega ning selgitada välja, kes nende kodanikest oli häbitu tahvlisodimise taga? Tuli välja, et riigi juhtimine on oluliselt keerukam, kui keegi meist ette oleks osanud kujutada, ning umbes kuuekümne pingelise minuti pärast oli rahva ning meie endigi meeleolu nii must, et kaalusime paluda El Jefel taas võim üle võtta. Kuid enne viimase sammu astumist totalitaarsuse poole, jõudsid meieni rõõmusõnumid, et ka kõik ülejäänud "riigid" on edukalt revolutsiooni läbi viinud ning demokraatlike valimiste teel endale värske valitsuse kokku pannud. YES World oli suurepärase lõpu leidnud! Me suutsime seda! Vastuhakk oligi kogu simulatsiooni eesmärk olnud. Olime äärmiselt uhked, et hakkama saime!
Järgmise päeva hommikul oli viimane kogunemine suurde saali, kus rohkete aplauside saatel tänati ürituse ja arvukate töötubade korraldajaid ning peeti lõpukõne, mida kuulates endid klombiks nuteti. Meie aasta oli läbi. Aga milline aasta see olnud oli!
Jätsime hüvasti kõigi suurepäraste inimestega, kellega üheteistkümne kuu jooksul kohtunud olime. Ütlesin head aega Merdile, hullule Akselile, rootsi Rebeckale, Fannyle ja Ebbale ning teistele. Leppisime, et näeme Neumarktis ning pisarates nägudega kooserdati bussidele, mis kodumaa poole vurama hakkasid. Hüvasti kõik! Hüvasti Saksamaa!
Pakkisime end nutubussi tagumistele istmetele ja sõitsime 36 tundi Eestisse. Peatusime korra Poolas, et poodelda, Riias, et koos YFUkatega viimast hommikusööki süüa ning paar kilomeetrit enne riigipiiri mere ääres, kuhu Eesti tiimerid lauatäie Eesti toitu olid toonud, mida kõik hoolega agaralt krabama läksid.
Pikutasin rannaliival ja mõtlesin järele. Tegelikult ei osanudki ma midagi mõelda. Kogu aasta ongi möödas, elu on läbi, sõbrad on läinud. Kõik algab kodus uuesti. Uus klass, uued näod, endised klassikaaslased on juba abituriendid. Oooooh....
Kaua aga peesitada ei lastud: mind otsustati liiva alla matta. Mis mul selle vastu sai olla? Miski niikuinii ei lugenud enam. Ja mu keha maeti. Päris lõbus oli.
Viimase peatuse enne Pärnut tegime Ikla bensiinijaamas. Nautisime eesti keeles rääkivat müüjat, eestikeelseid silte, eesti jooke ja sööke, burgereid ja hot dog'e. Võtsime vahetusõpilase elust veel viimast. Istusime parkla äärekivide peal ning arutasime, kui veider on olla kodumaal, nii veider.
Jõudsime Pärnusse, kus meid ootas kõigi meie vanematest koosnev tervitusparaad. Kallistasin üle aasta oma ema ja isa, hea oli. Palju sõnu polnud vaja.
Viisime tagasi Eestisse laulupeole tulnud Rosa Ilmatsallu oma vahetuspere juurde ning suundusime edasi koju. Koju.
Armsa kirsipunase maja ees ootasid vend ja vanaema. Kallistasime pikalt. Hea oli kodus olla. Ütlesin, et pean end hetkeks vabandama ning jooksin oma tuppa, viskasin voodile pikali ning lasin kõigest lahti. Nutsin esimest korda tõeliselt ja lahinal. Nutsin märjaks padja ja linad.
Olin kodus. Olin tõesti lõpuks kodus.


No comments:

Post a Comment